Contents

**Profit and Loss – Maharashtra Board Class 6 Solutions for Mathematics (English Medium)**

MathematicsGeneral ScienceMaharashtra Board Solutions

### Exercise-36

**Solution 1:**

- Cost price = Rs. 560

Selling price = Rs. 600

Selling price is greater than the cost price.

Hence, there is a profit.

Profit = Selling price – Cost price

= 600 – 560

= 40 - Cost price = Rs. 450

Selling price = Rs. 400

Selling price is less than the cost price.

Hence, there is a loss.

Loss = Cost price – Selling price

= 450 – 400

= 50 - Cost price = Rs. 300

Selling price = Rs. 345

Selling price is greater than the cost price.

Hence, there is a profit.

Profit = Selling price – Cost price

= 345 – 300

= 45 - Cost price = Rs. 785

Selling price = Rs. 765

Selling price is less than the cost price.

Hence, there is a loss.

Loss = Cost price – Selling price

= 785 – 765

= 20 - Cost price = Rs. 5180

Selling price = Rs. 6000

Selling price is greater than the cost price.

Hence, there is a profit.

Profit = Selling price – Cost price

= 6000 – 5180

= 820 - Cost price = Rs. 3050

Selling price = Rs. 3200

Selling price is greater than the cost price.

Hence, there is a profit.

Profit = Selling price – Cost price

= 3200 – 3050

= 150 - Cost price = Rs. 8600

Selling price = Rs. 8520

Selling price is less than the cost price.

Hence, there is a loss.

Loss = Cost price – Selling price

= 8600 – 8520

= 80

S. No. | Cost price (Rs) | Selling price (Rs) | Profit (Rs) | Loss (Rs) |

(1) | 560 | 600 | 40 | – |

(2) | 450 | 400 | – | 50 |

(3) | 300 | 345 | 45 | – |

(4) | 785 | 765 | – | 20 |

(5) | 5180 | 6000 | 820 | – |

(6) | 3050 | 3200 | 150 | – |

(7) | 8600 | 8520 | – | 80 |

### Exercise-37

**Solution 1:**

Cost price of 1 toy = Rs. 20

∴ Cost of 15 toys = Rs. 15 × 20 = Rs. 300

Selling price of 15 toys = Rs. 345

As the selling price is greater than the cost price, Maganseth has made a profit.

Profit = Selling price – Cost price

= 345 – 300

= 45

∴ Maganseth makes a profit of Rs. 45.

**Solution 2:**

Cost price of 50 apples = Rs. 260

Selling price of 1 apple = Rs. 5

∴Selling price of 50 apples = 5 × 50 = Rs. 250

Here, the selling price is lower than cost price.

It means that Hanif has suffered a loss.

Loss = Cost price – Selling price

= 260 – 250

= 10

∴Hanif suffered a loss of Rs. 10

**Solution 3:**

Cost price of 10 pencils = Rs. 12.50

Selling price of 1 pencil = Rs. 1.50

∴ Selling price of 10 pencils = 1.50 × 10 = Rs. 15

As the selling price is greater than cost price, Harbhajan has made a profit.

Profit = Selling price – Cost price

= 15 – 12.50

= 2.50

∴Harbhajan made a profit of Rs. 2.50.

**Solution 4:**

Cost of 1 kg of brinjals = Rs. 6

∴ Cost of 40 kg of brinjals = 6 × 40 = Rs. 240

Selling price of 25 kg of brinjals = 25 × 8 = Rs. 200

Selling price of the remaining 15 kg of brinjals = 15 × 6 = Rs. 90

∴ Total selling price = 200 + 90 = Rs. 290

As the selling price is greater than the cost price, Azim has made a profit.

Profit = Selling price – Cost price

= 290 – 240

= 50

∴Azim made a profit of Rs. 50

**Solution 5:**

Cost price of 28 kg of tea = 28 × 72 = Rs. 2016

Cost price of 56 kg of tea = 56 × 90 = Rs. 5040

Total cost price of 84 kg of tea = Rs. 2016 + Rs. 5040 = Rs. 7056

Selling price of 84 kg of tea = 84 × 85 = Rs. 7140

As selling price is greater than cost price, there is a profit.

Profit = Selling price – Cost price

= 7140 – 7056

= 84

∴ Profit = Rs. 84

**Solution 6:**

Cost price 1 kg of sugar = Rs. 17

∴Cost price of 96 kg of sugar = 96 × 17 = Rs. 1632

Selling price of 1 kg of sugar = Rs. 18.5

∴ Selling price of 96 kg of sugar = 96 × 18.5 = Rs. 1776

Profit = Selling price – Cost price

= 1776 – 1632

= Rs. 144

∴ Kaustubh made a profit of Rs. 144

### Exercise-38

**Solution 1:**

Selling price of 15 shirts = Rs. 2340

Loss = Rs. 60

But,

Loss = Selling price + Cost price

∴ Cost price of 15 shirts = Selling price + Loss

= 2340 + 60

= Rs. 2400

∴ Cost price of each shirt = 2400 ÷ 15

= Rs. 160

The cost price of each shirt is Rs. 160.

**Solution 2:**

Selling price of 1 toy = Rs. 5

∴ Selling price of 40 toys = 5 × 40 = Rs. 200

Profit = Rs. 80

But,

Profit = Selling price – Cost price

∴ Cost price of 40 toys = Selling price – Profit

= 200 – 80

= Rs. 120

∴Cost price of each toy = 120 ÷ 40 = Rs. 3

Cost price of each toy = Rs. 3

**Solution 3:**

Selling price of 4 hectares of land = Rs. 1600000

Profit = Rs. 50000

But,

Profit = Selling price – Cost price

∴ Cost price of 4 hectares of land = Selling price – profit

= 1600000 – 50000

= Rs. 1550000

∴ Cost price of each hectare of land = 1550000 ÷ 4

= Rs. 387500

Cost price of each hectare of land is Rs. 3,87,500

**Solution 4:**

Selling price of 16 clocks = Rs. 1570

Loss = Rs. 190

But,

Loss = Cost price – Selling price

∴ Cost price of 16 clocks = Selling price + Loss

= 1570 + 190

= Rs. 1760

∴ Cost price of each clock = 1760 ÷ 16

= Rs. 110

Cost price of each clock is Rs. 110